wtorek, 26 stycznia 2021

Desery na urodziny dla dzieci

 Urodziny to bardzo ważna uroczystość dla każdego dziecka, z której okazji urządzamy przyjęcia dla kolegów i koleżanek jubilata. Każdy rodzic chce, żeby taka uroczystość dobrze wyszła, żeby dzieci świetnie się bawiły i delektowały się smakiem pysznych potraw. Tutaj następuje pewna trudność, ponieważ nasi milusińscy to często wybredne niejadki. Dodatkowo dania dla dzieci nie tylko mają dobrze smakować, ale również powinny prezentować się wyjątkowo kusząco i dodatkowo powinny być to desery na tak zwany jeden gryz. 



Dzisiaj chciałabym przedstawić wam kilka propozycji deserów na urodziny dla dzieci, które znikną z talerzy w mig.

Desery na urodziny dziecka


Tort dla dziecka na urodziny



Tort to obowiązkowa słodkość na urodzinach dziecka. Różnorodność smaków i kształtów w jakich może być to przepyszne ciasto jest zaskakująca. Niektóre torty to prawdziwe dzieła sztuki, ale tak naprawdę każdy może zrobić samodzielnie bardzo smaczny tort dla dziecka. 

Wiele ciekawych przepisów na torty dla dziecka znajdziecie na stronie Przepisy.pl 


Babeczki i muffinki



Któż nie lubi babeczek? Chyba tylko nieliczni nie lubią tych wypieków, które mogą być w przeróżnych smakach, od klasycznych czekoladowych i waniliowych, poprzez wariacje smakowe takie jak: marchewkowe, dyniowe, makowo-marcepanowe, orzechowe, buraczane, cytrynowe, gruszkowe, z rabarbarem i tak można wymieniać bez końca.

Dodatkowo wielką zaletą babeczek i muffinek jest możliwość stworzenia z nich małych arcydzieł, które wizualnie zachęcą dzieci do sięgnięcia po nie. 



Najbardziej lubiane przez dzieci są babeczki czekoladowe, na które znajdziecie przepis poniżej.


Babeczki czekoladowe


Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao mieszamy razem w misce.
Osobno mieszamy jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.

Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy.

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

 Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy około 20 -25 min.

Babeczki można udekorować kremem w różnych smakach lub lukrem. Na zdjęciu krem czekoladowy.



Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami




Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami to również fantastyczna propozycja na kinder party. Bardzo je lubiłam, gdy moja babcia je robiła, dlatego sama również przygotowuję je na przyjęcia dla dzieci i nie tylko.


Składniki na ciasto: (około 20 babeczek)

2 szkl mąki
1/3 szkl cukru pudru
szczypta soli
200g masła lub margaryny (z masłem będą bardzo kruche z margaryną mniej kruche)
2 źółtka

Z podanych powyżej składników zagniatamy  ciasto, które wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowuję foremki. Smaruje je cienko przy pomocy pędzelka roztopionym masłem.

 Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na około 3-4 milimetry, wycinamy kubeczkiem kółka i układam w foremkach, dociskając. Nakłuwamy widelcem (można również obciążyć kulkami, jeżeli takowe macie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10-12 minut na złoty kolor.

Składniki na krem:

200 ml śmietany 30 lub 36%
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
owoce do dekoracji


Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy serek i cukier puder do smaku.

Nadziewamy nim babeczki i dekorujemy owocami.




Kulki typu Rafaello 



Kulki typu Rafaello to kokosowy przysmak inspirowany, jak sama nazwa mówi, znanym wszystkim smakołykiem Rafaello. To ich domowa wersja, której smak jest obłędny, jak zje się jedną to na pewno na niej się nie skończy. 

Składniki: (na około 50 sztuk)

200g wiórek kokosowych
250g mleka w proszku
250 g masła 82%
1 szklanka cukru
2 suche wafle duże
1/2 szklanki wody
migdały (można bez)

Migdały należy sparzyć i obrać ze skóry.

Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej cukier, mieszamy i studzimy.

Do ostudzonego syropu dodajemy pokruszone wafle, mleko w proszku, połowę wiórek kokosowych, masło (miękkie). Wszystko dokładnie wymieszamy łyżką i chłodzimy ok 30 minut.

Z powstałej masy formujemy kuleczki i umieszczamy w każdej migdał w środku.

Obtaczamy każdą po kolei we wiórkach kokosowych.

Schładzamy przynajmniej 2 godziny i można zajadać.



Mini deserki




Mini deserki są małe, poręczne, bardzo smaczne, ale również świetnie się prezentują. Tak jak z babeczkami, tutaj kombinacji smaków może być bardzo dużo. Ja pokazuję wam tylko propozycję, natomiast każdy może tworzyć własne ulubione kompozycje smakowe.


Deser brzoskwiniowy

Składniki na 4  deserki:

1 paczka herbatników
170 g masła
1 cytryna
galaretka
puszka brzoskwiń lub 500g świeżych brzoskwiń (najsłodsze są tzw brzoskwinie ciasteczkowe)
400 ml kremówki
wisienki albo borówki
2 łyżki cukru pudru

Herbatniki rozgniatamy bardzo drobno. Dodajemy rozpuszczone masło oraz sok z jednej cytryny. Wszystko ze sobą mieszamy.

Brzoskwinie blendujemy na gładką masę.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Połowę odlewamy, a drugą połowę dodajemy do  musu brzoskwiniowego. Czystą galaretkę wkładamy do lodówki.

Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.

Układamy masy: ciasteczka, galaretka w stanie tężejącym, następnie wkładamy deserki do lodówki na czas zastygnięcia galaretki. Następnie nakładamy mus brzoskwiniowy, krem, ciasteczka, mus brzoskwiniowy i krem na koniec. Na wierzch kładziemy wisienkę lub borówkę do dekoracji.

Deser wkładamy na minimum godzinę do lodówki przed spożyciem.

Cake pops


Cake pops, to nic innego tylko ciasteczkowe lizaki na patyku, które są bardzo proste w wykonaniu, a smakują i prezentują się wyśmienicie. Każde dziecko z chęcią zje taki deser.


Składniki: (ok. 20 szt)


400 g ciasta babkowego, czekoladowego, biszkoptowego lub herbatników
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30% lub 36%
100 g czekolady gorzkiej
200 g mlecznej czekolady
posypka
patyczki



Czekoladę siekamy drobno i przekładamy do miski. Śmietanę zagotowujemy i od razu ściągamy z palnika zalewając posiekaną czekoladę. Odczekujemy chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Ciasto dokładnie kruszymy (ja robię to blenderem). Dodajemy chłodny krem czekoladowy i wszystko zagniatamy na jednolitą masę (masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).

Z masy formujemy kulki o średnicy 3,5cm i układamy na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Tackę z kulkami wstawiamy na godzinę do lodówki.

Czekoladę siekamy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju (masła). 

Końcówkę patyczka zanurzamy na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i wkładamy w środek kulki. Kulki układamy ponownie na tacce patyczkiem do góry. Wstawiamy ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub na noc, aby stwardniały.

Czekoladę ponownie podgrzewamy. Zanurzamy kulki w czekoladzie, następnie obtaczamy w posypce.

Gotowe cake pops układamy na specjalnej podstawce do cake pops i czekamy aby czekolada zastygła.

Cake pops przechowujemy w lodówce


Desery na urodziny dziecka, jak widać, wcale nie muszą być nudne i każdy znajdzie coś dla siebie, co będzie mu smakowało. Takie wymyślne słodkości to również wspaniała dekoracja urodzinowego stołu, na widok którego nie jednemu dziecku poleci ślinka.  


TOP