Ukryte za drzewami ukazało się pole zboża. Myślałam, że to pszenica, ale czytelnik mnie poprawia, że to jęczmień więc potraktujmy to ogólnie jako zboże. Temat znalazł nas :) W końcu każde dziecko powinno wiedzieć z czego się robi mąkę a później chleb itp.
Zacznijmy od zboża przykładowo pszenicy:
Pszenica to typowe zboże klimatu umiarkowanego. Zasięg uprawy rozciąga się od 60°N do 50°S. W tropiku pola pszenicy można spotkać jedynie na wyżynie Dekan w Indiach, wyżynach Etiopii, Kenii, Tanganiki oraz Ekwadoru. Typowa roślina zbiorowisk trawiastych (stepów, prerii), a więc stref klimatycznych umiarkowanie wilgotnych.
Pszenica zawiera duże ilości skrobi. Zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Dostarczają one także organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP. (Wikipedia)
No dobrze. Mamy już pszenicę. Teraz musimy zrobić z niej mąkę. Do żadnego prawdziwego młyna nas nie wpuszczą, dlatego postanowiłam dzieciaki zabrać do skansenu, aby choć trochę miały wyobrażenie o młynach. W sumie to taki stary młyn jest nawet ciekawszy niż te nowoczesne.
Skoro wiemy już z czego robi się mąkę i jak wygląda młyn, czas dowiedzieć się co możemy teraz z tej mąki zrobić. Mąka ma wiele zastosowań. Podstawowy wyrób to oczywiście chleb, makaron oraz wszelakiego rodzaju ciasta i ciasteczka. Moje dzieci zdecydowały się w ramach naszego projektu wykonać swoje ulubione ciasteczka Franklina :)